Február 17-én elhunyt egyesületünk tagja, Kéki Miklós tájékozódási futó versenyző, térképhelyesbítő, verseny rendező.

Kéki Miklós 1952. jun. 1.-én született Hajdúnánáson, ahol általános és középiskoláját végezte. 1980-ban Budapesten magasépítő mérnöki diplomát szerzett az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán. 1978-ban kötött házasságot klubtársával, Lovász Mártával. Két fiuk született, ők ugyancsak a tájékozódási futó sportágat űzik.

Miklós a sportággal Budapestre kerülésével ismerkedett meg. Egyesületei a BSE, Postás SE majd a BEAC voltak. 1976-1980 között találkozunk nevével a különböző országos bajnokságokon. Első osztályú minősítést is szerzett. A versenyzés mellett neve feltünt mint térképhelyesbítő is, pl. az 1981-es kunfehértói Nemzetek Versenye térképen (Jánoshalma), az 1983-as világbajnokság térképén (Sátormagas) és tartalék térképén (Csabrendek), és ezeken kívül számtalan más nagy térképen. Emellett tevékenyen részt vett a versenyrendezésekben is. Az 1990-es évektől munkahelyi elfoglaltságai miatt háttérbe szorult sportági tevékenysége. 2010 körül ismét aktivizálta magát, mint szenior versenyző és 2013-ban családjával a Szegedi Bokorugró TSE-be igazolt. Emellett visszatért a térkép javításhoz is, mintegy 10 térkép javításában vett részt. Ugyanakkor régi sporttársaival rendszeresen részt vett a Postás SE versenyeinek lebonyolításában, sokszor a háttérbe meghúzódva. Új klubjában a szenior országos bajnokságokon többször dobogós vagy pontszerző helyeket szerzett csapat vagy váltó formában.

Élete utolsó évei a betegséggel való küzdésből állt. Nem panaszkodott, csak bizalmas beszélgetéseken szólt egészségügyi problémáiról. Valami hihetetlen akarással küzdött a gyógyulásért, és bízott a sport gyógyító erejében. Hallatlan akaraterővel, romló egészségügyi állapottal vágott bele a múlt évi Országos Éjszakai és Egyesületi Váltóbajnokság térképének elkészítésébe és a verseny megrendezésébe.

Miklós egy segítőkész, határozott, jó kedélyű, igazi sporttárs volt, akivel jókat lehetett beszélgetni a sportágról, amelynek elkötelezett híve volt, a világ dolgairól. Akik jobban ismertük egészségügyi állapotát, csak csodáltuk kitartását, bizakodását. A múltév második felében már nem állt rajthoz, állapota hol romlott, hol bizakodásra adott okot, de végül is betegsége legyűrte.

Álljon itt Pál apostol második levelének részlete: Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.

Búcsúznak Tőled klubtársaid, tájfutó ismerőseid, sportbarátaid. Nyugodj békében.

logo1