ELŐSZÓ

’A szó elszáll, az írás megmarad’- mondja a közmondás, de sajnos a papíralapú írás is elporlad az évek alatt. Ezért gondoltam, hogy néhány momentumot a Csongrád megyei tájékozódási sport életéből a még fellelhető források alapján összesíteni kellene és modern formában tárolni. Ez különösen vonatkozik az 1970 előtti időkre, hogy a fiatalok is lássák, hogyan fejlődött sportágunk a mai szintre. Az alábbi összeállítások majd 3 év kutatómunkájának eredményei, amelyhez az alapot az alábbi megjelent kiadványok adták:

1. Felföldi Károly - Sindely Pál - Tóth Imre: Fejezetek a Dél-alföldi tájékozódási sport első 50 évéről, CsTFSz, Szeged, 2008, 168.o.;

2. Baranyai Antal - Sindely Pál - Nagyillés Mihály - Vörös Endre: Fejezetek a Dél-alföldi tájékozódási sport első 50 évéről II. - Vásárhely tájékozódási sportja 50 éves, Hódmezővásárhely, 2008, 238 o.;

3. Sindely Pál - Szokol Lajos - Gera Tibor: Tájékozódási futás a 90 éves Szegedi Vasutas SE színeiben, SZVSE, Szeged, 2009, 260 o.

 Dr. Sindely Pál szerkesztésében megjelent ezen 3 könyv nagyon sok adatot tartalmaz, de minden ezekbe a művekbe sem fért bele. Ezért gondoltam, hogy néhány dolgot érdemes kifejteni részletesebben, és megfelelő képanyaggal bemutatni.  Sok mindent megtaláltam, köszönve a Csongrád megyei Tájékozódási Futó Szövetség illetve elődjének lelkiismeretes adatmegőrzési fegyelmének, számos sporttárs adatszolgáltatásának. De elég sok hiány is van (a szövegbeli megjegyzések, a táblázatokban a kérdőjelek erre utalnak), ezért kérem a sporttársakat, ha valami dokumentumuk van, keressenek meg vele, hogy beszkennelhessem és kibővítsem az összeállításokat (különösen az 1970 előtti anyagok érdekelnek, mert erről az időszakról elég sok hiány van). Természetesen a szövegrészekben említett tények szubjektív válogatások eredményei, a megfogalmazott vélemények ugyancsak saját véleményeim. Köszönet a Szegedi Bokorugró TSE-nek, hogy lehetővé tette honlapján a megjelenést (és köszönet Gesztesi Zsoltnak a honlappal kapcsolatos segítségért), az egész Sporttörténet menüpont a későbbiekben átkerül a Csongrád megyei Tájékozódási Futó Szövetség esetleg létrejövő honlapjára. Jó olvasgatást kíván az összeállítás szerzője, Felföldi Károly.

 

 

 

logo1