Csongrád megye (Dél-alföld) tájékozódási majd tájékozódási futó normáltávú nappali egyéni bajnokságainak története

 

 A fejlődés évei, 1959-69.

 A legizgalmasabb évek, hiszen ezen időszakban történt meg a sportág önállósodása és elválása a természetjáró tájékozódási versenyektől, és ekkor alakult ki a sok éven át létező kétlépcsős megyei nappali egyéni bajnokság rendszere. Ezért ezekkel az évekkel behatóbban foglalkozunk, több képanyagot felhasználva, hogy a kezdetek valahogyan megmaradjanak az utókornak. A bajnokságokat a CsTFSz rendezte, és ebben az időszakban még fontos volt a pontőr biztosítása (a fiatalabbak kedvéért: a pontőr őrizte a pontfelszerelést és felírta az áthaladó versenyzők idejét).

 1959: először jelent meg Kiírás ifjúsági és felnőtt természetjáró tájékozódási megyei egyéni bajnokságról (1. kép ). Némi elvi ellentmondás látszik a Kiírásban a verseny célja (a legjobb ifjúsági és felnőtt sportolók…), valamint a verseny résztvevői (csak minősítéssel nem rendelkező versenyzők indulhatnak) pontok között! Korlátozták a nevezhető versenyzők létszámát is. A Kiírás szerint dél-magyarországi bajnokság és 4 kategóriás, de az eredményértesítő (2. kép ) alapján (a sorrendet a hibapontok száma alapján állapították meg) csak 2 ifjúsági kategória került megrendezésre és csak Csongrád megyeiek indultak. A versenyt Zebegény mellett rendezték, térképre utaló feljegyzést nem találtunk, de megmaradt az ellenőrzőpontok, időmérők és állomások sorrendje (3. kép ) és a szöveges menetutasítás (4. kép ). Mindkét kategória azonos pályán versenyzett (~ 10 km/520 m). A versenyről a megyei sajtó is beszámolt (5. kép ). Érdekes megjegyzés a cikkben: az országban ez volt az első, ifjúsági kategóriában megrendezett egyéni bajnokság.

 1960: ismét Dél-magyarország egyéni bajnoksága került kiírásra. A Kiírás (6. kép ) újból szabályozta a nevezhető létszámot, és egy érdekes mondat is olvasható: a verseny során elméleti versenyt is rendeznek! A kiadott versenyértesítő (7. kép ) részletesen taglalja a kötelező felszerelést! A versenyzők előző nap utaztak fel Nagykovácsiba, majd másnap kora reggel a verseny színhelyére, Törökbálintra. Térkép nem maradt, csak a forgatólapról láthatjuk a pályaadatokat (8. kép ). A két ifjúsági kategória mellett felnőtt férfi kategóriát is rendeztek. Mindhárom kategória azonos pályát teljesített, és az eredményértesítő szerint (9. kép ), amelyben nemcsak a hibapont, hanem versenyidő is van feltüntetve (egész percekben), csak megyei versenyzők álltak rajthoz. A férfi ifjúsági kategóriában 6. helyezett Frányó Ferenc.

1961: először szerepelt a Kiírásban (10. kép ), hogy a verseny célja az OB-ra való feljutás eldöntése (csak felnőtt és ifjúsági férfi kategóriákban). A Budai hegységben (11. kép : férfi pálya) megrendezett dél-magyarországi bajnokságon először indultak nem Csongrád megyei versenyzők is (12. kép ). A felnőtt és ifjúsági férfiak ugyanazon a pályán versenyeztek (6,1 km/520 m/10 ep.). Az első ’modern’, akkori nevén pontérintős tájékozódási bajnokság, azaz nincsenek a pályán úgynevezett állomások és köztes időmérő pontok, de még van követendő útvonal (lásd a térképen a piros vonalak). A férfi ifjúsági kategória győztese pontelhelyezést óvott (13. kép ), és ’kioktatta’ a versenybíróságot, hogy lett volna helyes (az óvás sorsáról nincs anyag). A női kategória (5,2 km/320 m) korosztálya nincs megjelölve, de a rajtlista alapján vegyes korosztályú (felnőtt és ifjúsági) volt.

 1962: kevés anyag (eredmény, rajtlista) maradt meg az ez évi meghívásos egyéni bajnokságról, amelyen kecskeméti versenyzők is indultak. Az eredményértesítő szerint (14. kép ) a versenyt Leányfalu térségében rendezték, és –hacsak nem elírás – a férfi ifjúsági pálya 1,5 km-rel hosszabb volt a felnőttnél! Megemlítendő, hogy az ezévi kétfordulós (Csengele ill. Lakitelek) csapatbajnokságon, amely az országos csapatbajnokságra való feljutást volt hívatott eldönteni, a férfi ifjúsági kategóriát (40 fő) II. osztályú, 2x1 fős egyéni-csapatbajnokság formájában rendezték meg, ahol az egyéni I-III. helyezetteket külön díjazták. Az első forduló nappali és éjszakai szakaszból állt, a második csak nappaliból, és rendeztek egy elméleti fordulót is! Az egyes fordulókon elért helyezési pontok összege adta az abszolút sorrendet. A versenyen kecskeméti, kalocsai és békéscsabai versenyzők indultak, az első helyet békéscsabai versenyző (Sándor István) szerezte meg, második Kordás József (Kisteleki Gimnázium), harmadik Révész István (SZEAC), negyedik Sörös Béla (Sz. Helyiipari SK).

 1963: az ugyancsak meghívásos bajnokságot a dokumentumok (15. kép ) szerint Dobogókő szállás-, rajt- és célhellyel rendezték meg (az ifjúsági férfi kategória a fennmaradt útengedély alapján a Hoffmann-kunyhó környékén rajtolt). Térkép nem maradt fenn, de van utalás térképre (méretaránya 1:50000), és megvan az egyes pályák nyomvonala és az ellenőrzőpontok relatív helyzete és megnevezése (16. kép ). A versenyen csak megyei versenyzők indultak (17. kép ). Az előző évhez hasonlóan nincs utalás az OB-re jutásra! A versenyzők idejét először adják meg másodperces pontossággal. A felnőtt férfiaknál Mándoki József, a SzVSE későbbi edzője nyert. Az előző évtől eltérően a kétfordulós (Ruzsa ill. Doboz) Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei csapatbajnokságon már a felnőtt férfi kategóriát (36 fő) is egyéni-csapatverseny (3x1 fős) formában rendezték meg a férfi ifjúsági kategóriához (4x1 fős, 85 fő) hasonlóan. Az egyéni eredmények: felnőtt első helyezett Mándoki József (SZVSE), második Benedek Jenő (SZEAC), harmadik: Oláh Ferenc (Sz. Pedagógiai Főiskola), az ifjúságiaknál első Tanács János (SZEAC), második Pándi Lajos (Sz. Ságvári Gimnázium), harmadik Albert Ernő (Sz. Helyiipari SK).

 1964: jelentős változás a lebonyolításban (igazodva az OB-hez), az egyéni bajnokságot egy kétfordulós 4x1 fős egyéni-csapatbajnokság (de egyéni versenyzők is nevezhettek) összesített egyéni eredménye adja. A Kiírás (18. kép ) 6 kategóriát említ, de végül is csak 3 kategóriában rendezték meg a bajnokságot. A férfi ifjúsági és női felnőtt kategória első helyezett csapata közvetlenül jutott az egyéni-csapat OB-re, míg a felnőtt férfi győztes csapat a Vidék bajnokságra (tehát nem az abszolút egyéni sorrend jelentette a továbbjutás alapját). Az első fordulót Kömpöc mellett rendezték (19. kép ), a felnőtt férfiak éjjel, a másik két kategória nappal versenyzett. Érdekes szabály van lefektetve az együtt haladás kizárására. sajnos térkép eddig nem került elő. A második fordulót 3 hét múlva a Börzsönyben rendezték (20. kép ) igen esős időben, 1:50000 méretarányú fotózott térképen, a Kisirtáspuszta-Nagyirtáspuszta-Márianosztra-Letkés háromszögben.. A nők nappal Nagyirtás-puszta és Márianosztra között versenyeztek (9 km/410 m/7 ep.), az ifjúsági férfiak ugyancsak ezen a terepen nappali-éjszakai szakaszbeosztással (8 km/440 m/6 ep., illetve 6,1 km/450 m/6 ep.). Sajnos a felnőtt férfiak, akik ugyanilyen nappali-éjszakai szakaszbeosztással versenyeztek, pályáiról nem maradt feljegyzés, csak az összpontos (20a. kép ) térképen láthatjuk ellenőrzőpontjaikat. Ugyancsak nem maradt fenn komplett eredmény-értesítő, bár az egyéni és csapat helyezetteket ismerjük. A bajnokságon kb. 40 fő női, 40 fő férfi ifjúsági és 35 fő felnőtt férfi versenyző indult.

 1965: a verseny jellege a tavalyival megegyező (21. kép ) azzal a különbséggel, hogy először volt két női kategória. Mindkét fordulót a Börzsönyben rendezték meg kéthetes eltéréssel (22. kép ), az erdészeti engedély kérés szerint a Perőcsény-Salgóvár-Pintérbérc-Nagyhideghegy-Kisinóc-Kóspallag-Márianosztra-Nagygalla-Letkés területen. A feljegyzések szerint volt bizonyos nézeteltérés a vadászokkal! Ennek a versenynek az anyagai a térképek kivételével mind megmaradtak, gondos áttanulmányozásuk után kijelenthetem, hogy ennél összetettebb versenyrendezési feladat nincs, de ez látszik a Kiírás 5. pontjából is. A viszonylag nagy létszámú versenyen (186 fő indult) az egyes kategóriák eltérő időpontban és eltérő helyekről rajtoltak! A végső egyéni sorrendet az egyes szakaszok helyezési számainak összege adta (23. kép : a felnőtt férfi kategória összesített egyéni eredménye). Illusztrációként a két felnőtt kategória pályaadatait és győztes idejét bemutatom:

 Felnőtt férfiak (ugyanilyen beosztással versenyeztek az ifi fiúk is):

 1. forduló nappali szakasz: 12,4 km/1050 m/9 ep., csak a győztes hibapont nélküli, ideje 4:02:10;

 1. forduló éjszakai szakasz: 10 km/560 m/7 ep., nincs hibapont nélküli, győztes ideje 3:52/400hp.;

 2. forduló nappali szakasz: 5,9 km/430 m/6 ep., győztes idő 1:41:45;

 2. forduló éjszakai szakasz: 7,2 km/460 m/6 ep.; csak a győztes hibapont nélküli, ideje 3:25:45.

 Felnőtt nők (ugyanilyen beosztással versenyeztek az ifi lányok is):

 1. forduló nappal: 10,3 km/750 m/6 ep., győztes idő 3:24:38;

 2. forduló 1. nappali szakasz: 8,6 km/560 m/6 ep., csak a győztes hibapont nélküli, ideje 3:50;

 2. forduló 2. nappali szakasz: 5,9 km/430 m/6 ep., győztes ideje 2:21:15/100hp.

 1966: a verseny formája továbbra is 4x1 fős egyéni-csapatverseny, kétfordulós, minden forduló kétnapos de nappali. A versenyt ismét a Börzsönyben rendezték, az első fordulót Nagymaros-Zebegény-Törökmező körzetében, a második fordulót az Észak-Börzsönyben, Bernecebaráti központtal. A szervezés bonyolultságát jól mutatja a 2. forduló általános utasítása (24. kép ). A részletes eredményértesítő 41 oldalas! És végre maradt fenn térkép. Az első forduló színes térképei alapján megállapítható, hogy a versenyzők utasítás térképről (25. kép ) rajzolták be pályájukat az első napi versenyen, amelyre másnap a második napi pályát is rárajzolták (térkép takarékosság) (26. kép ). Természetesen a térkép Bizalmas megnevezése és sorszámozása arra utal, hogy verseny után begyűjtötték a térképet. A második fordulóban fotózott fekete-fehér térképet használtak (27. kép : a színes vonalak az egyes kategóriák pályáinak vonalvezetését mutatják). A térképet látva nem csodálkozunk el a felnőtt férfi pályaadatokon (ha jól számolták ki a szinteket): első nap 11,6 km/800 m, győztes idő 161,40, második nap 10,5 km/750 m, győztes idő 147,43. Nem lehetett könnyű dolog a majd 200 fő szállításának és szállásának megszervezése. Vegyük figyelembe, hogy ekkor divat volt a több rajt- és célhely!

 1967: újabb változás a megyei egyéni bajnokság rendszerében: kétlépcsős lett. Az egyfordulós III. o. bajnokságon (Ruzsa, 28. kép ) csak III. o. minősítéssel rendelkező versenyzők indulhattak (50 fő négy kategóriában), innen lehetett felkerülni a kétfordulós (egy hétvégén két nap) II. o. bajnokságra, amelyet a Börzsönyben rendeztek Kóspallag-Márianosztra-Nagyirtás-puszta térségében. Sajnos erről a versenyről csak az eredményértesítő maradt fenn, jellemző adat az ifjúsági férfi kategória ( 60 fő indult) első napjáról (Márianosztra-Nagyirtás-puszta között): 10,7 km/900 m/8 ep., győztes idő 164,10. Mindkét lépcsőt tavasszal rendezték.

 1968: a III. o. egyfordulós bajnokságot, két területre osztva a megyét, Ruzsán ill. Derekegyházán rendezték. Bővült az indulók köre, max. III.o. vagy ezüstjelvényes minősítéssel rendelkező igazolt versenyzők indulhattak és szám szerint megadták a továbbjutók létszámát az egyes területekről. A két területen a négy kategóriában 226 fő (!) állt rajthoz (az ifjúsági férfiaknál 117 fő, az ifjúsági nőknél 60 fő!). A kétnapos II. o. bajnokságot (29. kép ) Pécsvárad környékén rendezték meg négy kategóriában területi jelleggel, hiszen Bács-Kiskun, Békés, Szolnok és Csongrád megyék összevont bajnoksága volt (már akkor felütötte fejét a regionalitás szelleme!, igaz Szolnok és Békés megyéből nem sokan (Bács-Kiskunból senki sem) indultak). Szerencsére megmaradt mindkét nap összpontos térképe (30. kép és 31. kép ). Hogy bonyolult legyen a verseny, arról a rendezőség gondoskodott: az első nap 4 rajt és két cél, a második napon 2 rajt és egy cél működött. Érdekességként: az ifjúsági női kategóriában egyik nap sem volt hibapont nélküli versenyző. Mindkét lépcsőt tavasszal rendezték.

 1969: a tavasszal rendezett bajnokság rendszere az előző évihez hasonló, azzal a különbséggel, hogy a III. o. bajnokságon (202 fő) már serdülő kategóriák is szerepeltek. A kétnapos II. o. bajnokság két helyszíne Monor és Biatorbágy körzete. A Kiírás, versenyértesítő (32. kép ), és a két tájékoztató (33. kép ) jól mutatja a versenyrendezés fejlődését. Térkép csak az első napról maradt fenn (34. kép ). Sajnos óvás is volt a második nap, óvták az egyik ellenőrzőpont jelölését, és az egyik ponton a pontőr hiányát. Az első óvást elfogadta az ellenőrzőbíró, de az eredményt nem befolyásolónak tartotta, a másodikat elutasította, mivel a pontőr a fán volt elrejtőzve!

 
 

Dátum

Helyszín

Térkép

Versenybíróság

Versenyadatok

Verseny típus

Létszámadatok

1959.10.11.

Zebegény

Börzsöny (?)

E: Tóth Imre

Pk: Harsányi Ernő

Eb: Király Dezső

megadott menetidős, nappali egyéni

28 fő

2 kategória

1960.10.23.

Törökbálint

Budai hegység (?)

E: Tóth Imre

Pk: Görgényi Ernő

Eb: Király Dezső

megadott menetidős,

II.o. nappali egyéni

40 fő

3 kategória

1961.10.01.

Budapest

Csúcshegy

1:25000

fotózott

fekete-fehér

E: Fata Miklós (Bp)

Pk: Tihanyi Ernő

Eb: Tóth Imre

II.o., pontérintős,

nappali, egyéni

43 fő

3 kategória

1962.10.14.

Leányfalu

Pilis (?)

E: ?

Pk: ?

Eb: ?

meghívásos, nappali,

egyéni

50 fő

3 kategória

1963.11.09.

Dobogókő

Pilis (?)

1:50000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Szalontai Gergely (Bp)

Dr. Tóth Imre

Eb: Fata Miklós (Bp)

Szabó Nándor (Bp)

meghívásos, pontérintős, nappali egyéni

FF: I.o.

női, IF: II.o.

58 fő

3 kategória

1964

09.19-20.

10. 10-11.

Kömpöc

Márianosztra

Dél-Alföld (?)

Börzsöny (?)

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Benedek Jenő

Molnár Mihály

Sörös Béla

Frányó Ferenc

Eb: Veres Mihály

kétfordulós 4x1 fős egyéni-csapatverseny,

FF: II.o. 3 szakaszos (éjjel, nappal, éjjel)

FN: II.o. 2 szakaszos nappali

IF: II.o. 3 szakaszos (nappal, éjjel, nappal)

~135 fő

3 kategória

1965

09.25-26.

10.02-03.

Nagybörzsöny

Nagyirtás-puszta

Börzsöny (?)

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Frányó Ferenc

Lukátsy Éva

Molnár Béla

Molnár Mihály

Praefort László

Eb: Paszt György

Molnár László (Bp)

kétfordulós 4x1 fős egyéni-csapatverseny,

FF: I.o. 4 szakaszos

(nappal, éjjel, nappal, éjjel)

FN: I.o. 3 szakaszos nappali

IF: II.o. 4 szakaszos (nappal, éjjel, nappal, éjjel)

IN: II.o.3 szakaszos nappali

150 fő

4 kategória

1966

09.24-25.

10.08-09.

Zebegény

Bernecebaráti

C 1

(Dunakanyar)

1:25000, színes

É-Börzsöny

1:50000

fotózott fekete-fehér

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Frányó Ferenc

Lukátsy Éva

Molnár Béla

Molnár Mihály

Dr.Praefort László

Dr. Tóth Imre

Eb: Déri Ferenc (Bp

Tibor Lajos (Bp)

megyei, kétfordulós,

4 szakaszos, nappali,

4x1 fős egyéni-csapatverseny,

FF, FN: I.o.

IF, IN: II.o.

189 fő

4 kategória

1967

05.20-21

Márianosztra

Börzsöny (?)

E: ?

Pk: ?

Eb: ?

megyei, kétfordulós, nappali, egyéni verseny

75 fő

4 kategória

1968

05.25-26.

Pécsvárad

Mecsek 1

1:25000, színes

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Benedek Jenő

Mendei Árpád

Molnár Mihály

Eb: Medovárszky László (Pécs)

területi, kétfordulós, II.o., nappali, egyéni

78 fő

4 kategória

1969.05.24-25.

Monor

Biatorbágy

Csévharaszt

1:25000, színes

Iharos

1:25000, színes

E: Benedek Jenő

Pk: Jenovai Erzsébet

Oláh Ferenc

Eb: Dr. Tóth Imre

megyei, kétfordulós. II.o., nappali, egyéni

74 fő

4 kategória

 

 

Győztesek

 

 

Év

Férfi

Női

Felnőtt

Ifjúsági

Felnőtt

Ifjúsági

1959

 

Dobos László

Sz. Vasutasok SE

 

Tóth Júlia

Sz. Közg. Techn. Ip. Tag.

1960

Gaál Dezső

SZEAC

Tóth Zoltán

Kisteleki Gimn.

 

Pejkó Jolán

Sz. Közg. Stat.

1961

Csányi Miklós

Lokomotív TE szegedi oszt.

Rózsa Gábor

Lokomotív TE szegedi oszt.

Szélpál Klára

Sz. Közg. Techn. Ip. Tag.

1962

Kőrösmezei Csaba

Kecskemét Katona J Gimn.

Hajdú András

Építők TE szegedi oszt.

Sági Beatrix

SZEAC

1963

Mándoki József

Szegedi Vasutasok SE

Perneki István

Kisteleki Gimn.

Sági Beatrix

SZEAC

1964

Goldea Mihály

Sz. Helyiipari SK

Pál Gyula

Hmv. Frankel L. Közg. Techn.

Nagyrébék Mária

Hmv. Frankel L. Közg. Techn.

 

1965

Mándoki József

Szegedi Vasutasok SE

Baranyai Antal

Hmv. Frankel L. Közg. Techn

Csorja Ida

Szegedi Vasutasok SE

Kiss Rozália

Szegedi Vasutasok SE

1966

Pál Gyula

Szegedi Kossuth HSE

Tóth Sándor

Sz. Déri M Gépip. Techn.

Csorja Ida

Szegedi Vasutasok SE

Farkas Katalin

Hmv. Frankel L. Közg. Techn

1967

Duránszkai József

Szegedi Kossuth HSE

Kunfalvi Zsolt

Sz. Déri M. Gépip. Techn.

Jenovai Klára

Sz. Tervező SE

Fazekas Erzsébet

Makói József A. Gimn.

1968

Bán Sándor

Hmv. Medosz SE

Kunfalvi Zsolt

Sz. Kinizsi SK

Láposi Mária

Karcagi VM SE

Makó Katalin

Hmv. Frankel L. Közg. Techn

1969

Gila Antal

Hmv. Medosz SE

Tóth Sándor

Sz. Kinizsi SK

Hercegh Magdolna

Hmv. Medosz SE

Bor Irén

Sz. Kőrösy J. Közg. Techn.

 

 A kétlépcsős, két-két fordulós időszak 1970-80.

 A sportág önállóvá válása, a Csongrád megyei Tájékozódási Futó Szövetség (CsTFSz) megalakulása a megyei bajnokság rendszerét is állandósította. Marad a kétlépcsős rendszer (1972-ig III.o illetve II.o. megjelölés, majd ezt a C és B fokozat elnevezés váltotta fel), egy kivételével minden esetben színes térképen megrendezve. A bajnoki fordulókat a CsTFSz rendezi (1972-vel bezárólag tavasszal, utána ősszel), a B fokozatú lépcsőt szinte mindig hegyvidéki terepen, általában friss térképpel, sokszor más megyék versenybíróit alkalmazva. Az első lépcsőben megadták a továbbjutók létszámát, amihez a második lépcsőben a II.o. és aranyjelvényes minősítésűek csatlakoztak. A B fokozatú lépcső adatait, amelyek döntöttek a Vidék és az Országos Bajnokságra való feljutásról, az alábbi táblázat tartalmazza, az előző időszak táblázatához képest feltüntetve a C fokozatú lépcső (amelyet egy kivételével mindig az Alföldön rendeztek) adatait (helyszín, térkép neve, méretaránya, indulók létszáma, kategóriák száma) is. A táblázat Térkép oszlopában a kérdőjel azt mutatja, hogy nem maradt meg térkép, nem tudjuk a használt térkép pontos nevét. Az 1975-77 években a középiskolai szakosztályok, ODK csoportok serdülői részére külön bajnokságot szerveztünk, de ezek szerkezete, helyszíne, időpontja megegyezett a megyei bajnokságokéval, létszámukat beszámoltuk a megyei bajnokságba. Általában a szervezést a sok szállásfoglalási probléma, utaztatás, a különbuszos szállítás szervezése és az első években a pontőrök biztosítása jellemezte. Az egyes évek megyei nappali egyéni bajnokainak neve megtalálható a Dr. Felföldi Károly-Dr. Sindely Pál- Dr. Tóth Imre: Fejezetek a Dél-alföldi tájékozódási sport első 50 évéről (Szeged, 2008) című kiadványban.

1970: érdekes mondat a Kiírásban: az első forduló sorsolása utazás közben a gyorsvonaton Kecskemét és Budapest között. Ezzel kapcsolatos volt egy óvás is, amelyet azért adtak be, mert a második fordulóra nem volt sorsolás. Ezt az ellenőrzőbíró elutasította, mivel a versenyszabályzat nem tiltotta, hogy a második nap az előző nap fordított sorrendje szerint rajtoljanak a versenyzők, és ezt kihirdették. A II.o. lépcsőben először rendeztek serdülő kategóriát is.

 1971: a Börzsönyben rendezett verseny illusztrálására bemutatjuk a tájékoztatót (35. kép ), egy F17-es pályát (36. kép ) és a fiatalabbak kedvéért egy pontőr kartont (37. kép ). A bajnokság megint nem múlt el óvás nélkül: az egyik nap kódcsere miatt óvtak, amit az ellenőrzőbíró azzal a ’bravúros’ indoklással utasított el, hogy a tájékozódási feladat megoldását nem zavarta(!), de azért a felvezetőt megintette.

 1972: a III.o. verseny tájékoztatójában egy mondat: új rendszerű lyukasztós rendszert használunk az ellenőrzőpontokon (?!).

 1973: a bajnokság átkerült az őszi versenyévadra. Az eredetileg Pilisbe tervezett, B fokozatúnak először nevezett bajnokságot, terepengedély megtagadása miatt gyorsan át kellett tervezni a frissen megjelent első Csongrád megyei színes térképre, az Ányási-szigetre (Mártély). Nem sok idejük maradt a rendezőknek az elmélyült tervezésre, így a versenyen vélt vagy valós okok miatt több óvás érkezett az első nap után, amelyeket az ellenőrzőbíró elfogadott, elutasított, de az eredményt nem változtatta meg. Ráadásul jó nevű versenyzők kizárásra kerültek, mert kartonjukon nem látszott a pontérintés igazolása. Forrtak az indulatok! A második nap tiltakozásul a felnőtt női mezőny nem állt rajthoz! Az egész história megmaradt dokumentumai megtalálhatók a Baranyai A-Dr. Sindely P-Nagyillés M-Vörös E: Fejezetek a Dél-alföldi tájékozódási sport első 50 évéről II. kiadvány 164. oldalán.

1974: a C fokozatú lépcsőben először került kiírásra 13-14-es kategória. A B fokozatú bajnokságot, a Baranya megyeivel együtt pécsi versenybírók rendezték, fekete-fehér, nem túl jó minőségű fotózott térképen (38. kép ). A Csongrád megyei bajnokság az előző év utózöngéjeként szövetségi ellenőrt kapott, aki a második napon az egyik ellenőrzőpont térképi olvashatatlansága miatt megsemmisítette az 5 érintett kategória eredményét (az ominózus pont a térképen az 5. pont). Mivel semmi köze nem volt a Baranya megyei bajnoksághoz, annak eredménye érvényes volt, mert a verseny közös ellenőrzőbírója nem látott problémát. Érdemes elolvasni a versenybíróság és az ellenőrzőbíró jelentését (39. kép ).

 1975: a pályakitűzőnek még arra is volt ereje, hogy szint rajzot készítsen a pályákról (40. kép ).

 1976: a sok utazással járó verseny (41. kép ) szervezését nehezítette, hogy mindkét nap 2 rajthelyet működtettek (42. kép ).

 1977: az első nap a Csongrád megyei versenyzők a Szolnok megyeiek után indultak.

 1978: először szerepelt a B fokozatú bajnokságon F19-es kategória (43. kép ).

 1979: az első 1:15000-es térkép (Sástó) a B fokozatú bajnokságban.

 1980: először volt szimból pontmegnevezés a bajnokságban (a C fokozaton). A B fokozatú versenyt debreceni versenybírók rendezték.

 
 

Dátum

Helyszín

Térkép

Versenybíróság

Versenyadatok

A C fokozat versenyadatai

Verseny típus

Létszámadatok

1970.

06.13-14.

Pilicsaba

?

E: Benedek Jenő

Pk: Fazekas Erzsébet

Körmendi Ilona

Dr. Pelle Pál

Túri Erzsébet

Eb: Molnár Mihály

II. o., megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

55 fő

6 kategória

Kisinóc

Börzsöny 2

1:25000

138 fő

6 kategória

1971.

05.22-23.

Kismaros

Börzsöny 3

1:25000

E: Benedek Jenő

Pk: Dunás V. Imre

Lukátsy Éva

Molnár Béla

Eb: Körmendi Ilona

II. o., megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

112 fő

6 kategória

Kunfehértó

D-Alföld 2

1:25000

163 fő

6 kategória

1972.

06.10-11.

Kőhányáspuszta

?

E: Molnár Mihály

Pk: Bernátsky Ferenc

Dunás V. Imre

Jenovai Klára

Lukátsy Éva

Mendei Árpád

Dr. Tóth Imre

Eb: Benedek Jenő:

II. o., megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

78 fő

6 kategória

Nagykőrös

Duna-Tisza köze 1

1:20000

153 fő

6 kategória

1973.

09.29-30.

Mártély

Ányási-sziget

1:20000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Dr. Tóth Imre

Bódy László

Eb: Pásztor Imre

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

89 fő

6 kategória

Doboz

Szanazug

1:20000

129 fő

6 kategória

1974

.09.28-29.

Pécs-Fehérkút

Melegmány

1:20000

fotózott, fekete-fehér

E: Dr. Angyal Tibor

Pk: Medovárszky László

Svastics Aladár

Dr. Tihanyi László

Eb: Baronek Jenő

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

88 fő

6 kategória

Ásotthalom

Ásotthalom

1:20000

166 fő

6 kategória

1975.

09.20-21.

Szárliget

Zuppa

1:20000

Nagycsákány

1:20000

E: Bódy László

Pk: Simon Lajos (Komárom)

Dr. Tóth Imre

Vaczkó Zoltán

Török Zoltán

Eb: Molnár Mihály (Komárom)

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

76 fő

6 kategória

Doboz

Holt-Körös

1:20000

Szanazug

1:20000

126 fő

8 kategória

1976.

09.25-26.

Magyaregregy

Zobák-puszta

Márévár

(Misinatető)

1:20000

E: Jenovai Klára

Pk: Dr. Angyal Tibor (Pécs)

Kiss Lajos (Pécs)

Dr. Tihanyi László (Pécs)

Eb: Makra Péter

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

71 fő

6 kategória

Ásotthalom-Mártély

Ásotthalom

1:20000

Ányási-sziget

1:20000

150 fő

8 kategória

1977

09.24-25.

Királyrét-Nagymaros

Királyrét?

Törökmező(?)

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Fekete Kálmán (Szolnok)

Rapkai István (Szolnok)

Dr. Tóth Imre

Eb: Paszt György

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

64 fő

6 kategória

Gyula

Szanazug

1:20000

125 fő

8 kategória

1978.

09.23-24.

Sikonda

Melegmány

1:20000

E: Mészáros Miklós (Pécs)

Pk: Baronek Jenő (Pécs)

Medovárszky László (Pécs)

Svastits Aladár (Pécs)

Dr. Szűcs György (Pécs)

Eb: Paszt György

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

72 fő

7 kategória

Kelebia

Darvas-erdő

1:20000

146 fő

8 kategória

1979.

09.22-23.

Mátrafüred

Sástó

1:15000

Csomoszvár

1:20000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Rácz Miklós

Rácz Imre

Eb: Fehér Miklós (Gyöngyös)

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

69 fő

7 kategória

Kunszállás

Kisasszony-erdő

1:20000

164 fő

8 kategória

1980.

09.20-21.

Debrecen

Pac

1:20000

E: Vass Zoltán

Pk: Füleki Emőke

Kökényessy Györgyi

Dr. Sztaricskay Tibor

Eb: Virág István

B fokozatú, megyei, kétfordulós, nappali, egyéni

60 fő

7 kategória

Kelebia

Darvas-erdő

1:20000

160 fő 8 kategória

 

 

A kétlépcsős, egyfordulós bajnokságok évei 1981-1991.

 1981-ben a C fokozatú bajnokság még kétfordulós, de a B fokozat már csak egy, és 1982-től véglegesen egyfordulóssá válnak. Mivel egymásután jöttek ki az új, jó területekről készült térképek az Alföldön, a B fokozatú bajnokságok egy részét is az Alföldön rendezték. Általánossá vált az 1:15000-es térkép használata. A C fokozatok nagy létszámúak voltak. A nagy változás 1991-ben következett be: az országos bajnoki rendszer átszervezése folytán a megyei bajnokság elvesztette addigi szerepét, azaz nem döntött el a feljutást! Így a megyei egyéni bajnoki rendszer is változott, 1991-ben a C fokozatú bajnokság csak egy volt a versenyek között, és a B fokozat nyílt jellegű lett.

 1981: a még kétnapos C fokozatban is kiírásra került az F19-es kategória. A B fokozat ismét a Mecsekben volt (44. kép ).

 1982: a kiírt F19-es kategóriában sem a C, sem a B fokozaton nem volt induló.

 1983: szétvált az N21 és N19 kategória, így a kiírásokban megjelent az N19-es kategória is.

 1984: a C fokozaton, a felújított Mártély térképen a 13-14-es kategóriákban 46 illetve 36 fő indult! A B fokozatot a technikás Kisasszony-erdőben rendezték, a győztesekkel sikerült berajzoltatni az útvonalukat (45. kép ).

 1985: mivel az ezévi egyéni OB-t a CsTFSz rendezte Kéleshalom körzetében, a megyei B bajnokság megrendezésére budapesti versenybírókat kértünk fel.

 1986: nem ismert okok miatt a B fokozat visszakerült júniusra (46. kép ). Először került kiírásra a B fokozaton a 13-14-es kategória. A verseny végét, az eredményhirdetést, bontást hatalmas zivatar verte szét. A pontmegnevezés szimbóllal történt. Még 15 Ft volt a nevezési díj!

 1987: a C fokozaton kiírásra kerültek a 11-12-es kategóriák. A B fokozaton sok volt a nevezett, de meg nem jelent versenyző.

 1988: érdekes módon a B fokozaton az F17-es kategóriában egy induló volt.

 1989: a B fokozat Bács-Kiskun és Csongrád megye közös bajnoksága volt (47. kép ). A hosszú pályákon még frissítőpont is volt. A tájékoztató szerint új szúróbélyegzős állványokat használtunk.

 1990: ismét közös bajnokságot rendeztünk, és utoljára volt feljutásos. Feltűnően alacsony volt a C fokozat létszáma.

 1991: A C fokozaton kiírásra kerültek a 35-ös kategóriák. Mindkét fokozaton a Condes program segítette a pályakitűzést, szimból nyomtatást.

 

Dátum

Helyszín

Térkép

Versenybíróság

Versenyadatok

A C fokozat versenyadatai

Verseny típus

Létszámadatok

1981.09.20.

Pécs

Melegmány (Vízfő)

1:15000

E: Dr. Tihanyi László (Pécs)

Pk: Dr. Kiss Endre (Pécs)

Eb: Dr. Felföldi Károly

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

60 fő

7 kategória

Budakalász

Hosszúhegy

1:15000

Nagykevély

1:15000

129 fő

9 kategória

1982.09.18.

Szentendre

Horány

1:15000

E: Varga Lászlóné (Bp)

Pk: Dr. Tóth Imre

Eb: Varga László (Bp)

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

68 fő

6 kategória

Sándorfalva

1:20000

165 fő

8 kategória

1983.09.17.

Nagykovácsi

Zsíros-hegy (?)

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Oszoly László (Bp)

Oszoly Lászlóné (Bp)

Róna Péter (Bp)

Varga László (Bp)

Eb: Varga Lászlóné (Bp)

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

80 fő

8 kategória

Ásotthalom

Ásotthalom

1:15000

183 fő

10 kategória

1984.09.15.

Jakabszállás

Kisasszony-erdő

1:15000

E: Novai György

Pk: Dr. Felföldi Károly

Nagyné Jenovai Klára

Eb: Dr. Tóth Imre

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

85 fő

8 kategória

Mártély

Ányási-sziget

1:15000

181 fő

10 kategória

1985. 09.14.

Budapest

János-hegy

1:15000

E: Szabon János

Pk: Hegedűs András

Deme Klára

Köveshegyi László

Eb: Dr. Deme Sándor

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

68 fő

8 kategória

Ásotthalom

Ásotthalom

1:15000

141 fő

10 kategória

1986.06.01.

Kunfehértó-Erdőszél

Jánoshalma (Terézhalom)

1:15000

E: Nagyné Jenovai Klára

Pk: Dr. Felföldi Károly

Dr. Tóth Imre

Gion János

Eb: Novai György

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

102 fő

10 kategória

Ásotthalom

Ásotthalom

1:15000

171 fő

10 kategória

1987.09.06.

Pécs-Tettye

Misinatető (?)

E: Czerpán István (Pécs)

Pk: ?

Eb: ?

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

93 fő

10 kategória

Ópusztaszer

Ópusztaszer

1:15000

157 fő

12 kategória

1988.09.10.

Nagykőrös

Nyárkút

1:15000

E: Nagyné Jenovai Klára

Pk: Pásztor Imre

Skultéti Zoltán

Eb: Csordás Mihály (Kecskemét)

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

94 fő

10 kategória

Ópusztaszer

Ópusztaszer

1:15000

123 fő

12 kategória

1989.09.09.

Kunfehértó-Erdőszél

Jánoshalma (Terézhalom)

1:15000

E: Nagyné Jenovai Klára

Pk: Novai György

Pásztor Imre

Skultéti Zoltán

Eb: Kovács István

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

118 fő

10 kategória

Ópusztaszer

Ópusztaszer

1:15000

157 fő

12 kategória

1990.09.08.

Jakabszállás

Kisasszony-erdő

1:15000

E: Spiegl János (Kecskemét)

Pk: Csordás Mihály (Kecskemét)

Iványi Márta (Kecskemét)

Eb: Kovács István

B fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

115 fő

10 kategória

Csengele

Kömpöc

1:15000

73 fő

12 kategória

1991.09.07.

Ásotthalom

Ásotthalom

(Kápolna)

1:15000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Dr. Felföldi Károly

Nagyné Jenovai Klára

Novai György

Eb: Dr. Sindely Pál

B, C fokozatú, megyei, egyfordulós, nappali, egyéni

136 fő

10 kategória

Ásotthalom

Gárgyán-erdő

1:15000

75 fő

11 kategória

 

Egylépcsős, egyfordulós nyílt megyei nappali bajnokság 1992-2000.

 Ezen időszak versenyeinek létszámát nagyon meghatározta, hogy a versenyzői létszám csökkent a megyében, és ezt az sem befolyásolta, hogy a versenyek általában nyílt kiírásúak, és sokszor Bács-Kiskun megyével közös bajnokságok. A szimból pontmegnevezés általános, a Condes és Wincacs programok segítették a pályatervezést, még ha a rajzolás kézi is volt. Jó terepeken, jó térképekkel rendezték a versenyeket.

 1993: öregszik a mezőny, kiírásra került az F45 kategória is (48. kép ).

 1994: először volt bajnokság 1:10000-es térképen.

 1997: a versenyen ceglédi és Bács-Kiskun megyei versenyzők is indultak.

 1998: a versenyen megemlékeztünk az első Csongrád megyei színes térkép 25 évvel korábbi (Ányási-sziget) megjelenésére. A versenybíróság összetétele, ha más szereposztásban is, azonos volt az 1973. évi, kissé viharosra sikeredett egyéni bajnokság versenybíróságával. A versenyünkre már visszavonult versenyzőket is meghívtunk Nosztalgia versenyre. Mintegy 20 fő rajthoz is állt.

 1999: a Kiírás szerint (49. kép ) Csongrád és Bács-Kiskun megyék közös bajnoksága.

 2000: ismét közös bajnokság, ismét rendeztünk nosztalgia versenyt (50. kép és 51. kép ).

 

Dátum

Helyszín

Térkép

Versenybíróság

Versenyadatok

Verseny típus

Létszámadatok

1992.09.12.

Pirtó

Pirtó

1:15000

E: Szokol Lajos

Pk: Riesing József

Eb: Zádori Gabriella

B, C fokozatú, nyílt, egyfordulós, területi, nappali, egyéni

88 fő

10 kategória

1993.10.02.

Kunfehértó

Kunfehértó

1:15000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Pásztor Imre

Eb: Dr. Felföldi Károly

B, C fokozatú, egyfordulós, megyei, nappali, egyéni

78 fő

11 kategória

1994.09.17.

Tázlár

Felsőszállás

1:10000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Pásztor Imre

Novai György

Eb: Kovács István

B, C fokozatú, egyfordulós, megyei, nappali, egyéni

69 fő

11 kategória45

1995.09.16.

Tázlár

Ládahomok

1:10000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Pásztor Imre

Nagyné Jenovai Klára

Eb: Kovács István

B, C fokozatú, egyfordulós, megyei, nappali, egyéni

91 fő

12 kategória

1996.09.12.

Ágasegyháza

Zsombos dűlő

1:15000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Pásztor Imre

Eb: Rácz Sándor

B, C fokozatú, egyfordulós, megyei, nappali, egyéni

104 fő

13 kategória

1997.09.14.

Pirtó

Pirtó

1:15000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Dr. Felföldi Károly

Eb: Pásztor Imre

B, C fokozatú, egyfordulós, nyílt, területi, nappali, egyéni

120 fő

12 kategória

1998.09.12.

Jakabszállás

Kisasszony-erdő

1:10000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Dr. Felföldi Károly Novai György

Eb: Pásztor Imre

B, C fokozatú, egyfordulós, nyílt, területi, nappali, egyén

133 fő

15 kategória

1999.09.18.

Jakabszállás

Kisasszony-erdő

1:10000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: László Károly

Eb: Rostás Irén

B, C fokozatú, egyfordulós, nyílt, területi, nappali, egyén

104 fő

13 kategória

2000.10.14.

Zsana

Eresztőpuszta

1:15000

E: Dénes Zoltán

Pk: Kovács János Szőke Norbert

Eb: Dénes Ildikó

B, C fokozatú, egyfordulós, nyílt, területi, nappali, egyén

80 fő

13 kategória

 

 A regionális bajnokság évei 2001-2010.

 2001-ben utoljára rendezte a bajnokságot a CsTFSz, ezután a szakosztályok (KAL, SZV, HTC, MCB) rendezései következnek. Jó alföldi terepeken, sokszor friss térképeken, az ocad pályatervező program és SI versenyrendező program is lassan elengedhetetlen a versenyeken. És természetesen a nevezési díjak és szépen felkúsznak. A jó terepek, a jó rendezés vonzzák más területek versenyzőit is. Hátránya ezeknek az éveknek, hogy egy évet kivéve, egyik rendező sem érezte fontosnak, hogy a térképes feladatokat is megőrizze az utókor és a dokumentáció számára.

 2001: sok volt a hibapontos versenyző, nevezési díj 200 Ft.

 2002: a bajnokság egyben a regionális Diákolimpia is volt (52. kép ).

 2003: a dél-alföldi régión kívüli versenyzők is (pl. PVS) részt vettek a versenyen, nevezési díj 500 Ft. A rendezők egy minden igényt kielégítő versenyközpontot találtak.

 2004: nemzetközivé vált a verseny, szerbiai versenyzők részvételével.

 2006: utoljára használtak szúróbélyegzős pontérintést.

 2007: először használunk SI rendszert a bajnokságban, nevezési díj 800 Ft, egyre több versenyző a dél-alföldi régión kívülről.

 2008: a SZV rendezői még szállítást is vállaltak Szegedről (53. kép ).

 2009: a HTC rendezte verseny kimagaslóan magas létszámú volt.

 2010: a MCB a versenyrendezéssel már a Hungária Kupára gyakorolt (54. kép ).

 

Dátum

Helyszín

Térkép

Versenybíróság

Versenyadatok

Verseny típus

Létszámadatok

2001.09.16.

Ásotthalom

Gárgyán-erdő 1:15000

E: Dr. Tóth Imre

Pk: Kapitány András Dr. Tóth Imre

Eb: Bódy László

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

92 fő

14 kategória

2002.09.15.

Kelebia

Kolbászsor

1:15000

E: Dénes Zoltán

Pk: Dénes Zoltán

Eb: Baksa Csaba

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

117 fő

17 kategória

2003.09.21.

Jánoshalma

Király Lovastanya

1:10000

E: Dénes Zoltán

Pk: Baksa Csaba

Eb: Bergendi Péter

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

146 fő

16 kategória

2004.09.11.

Kelebia

Kolbászsor

1:15000

E: Dénes Zoltán

Pk: Dénes Zoltán

Eb: Baksa Csaba

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

115 fő

16 kategória

2005.10.01.

Pirtó

Pirtó

1:15000

E: Török Orsolya

Pk: Dénes Ildikó

Eb: Dénes Zoltán

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

103 fő

15 kategória

2006.09.30.

Kiskunhalas

Kakas-hegy

1:10000

E: Dénes Zoltán

Pk: Dénes Zoltán

Eb: Hegedűs Péter

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

126 fő

15 kategória

2007.09.30.

Bócsa

Zöldhalom

1:10000

E: Dénes Zoltán

Pk: Dénes Zoltán

Eb: Dénes Ildikó

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

154 fő

18 kategória

2008.10.11.

Kiskunhalas

Kakas-hegy

1:10000

E: Gera Tibor

Pk: Gera Tibor

Eb: Rácz Sándor

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

122 fő

19 kategória

2009.09.26.

Ásotthalom

Tanulmányi-erdő

1:10000

E: Kiss Gábor András

Pk: Petróczki Ádám

Eb: Vörös Endre

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

200 fő

20 kategória

2010.10.10.

Ásotthalom

Tanulmányi-erdő

1:10000

E: Paskuj Mátyás

Pk: Bozsó Norbert

Eb: Révész Gábor

B, C fokozatú, nyílt, regionális, egyfordulós, normáltávú, nappali, egyéni

129 fő

16 kategória

 

 

logo1