Adatok a Szeged Kupa természetjáró tájékozódási majd tájékozódási futó kupaverseny történetéhez

 1958-2010

 1957 végén a szegedi természetjárók körében felmerült a gondolat, hogy a ’déli végeken’ is létre kellene hozni egy országos természetjáró tájékozódási versenyt. Mivel ebben az évben még nem volt megyei szövetség (csak 1958-ban alakult meg), ’tettestársként’ megnyerték a városi Idegenforgalmi Hivatalt és az Ifjúsági Sportbizottság természetjáró és táborozási albizottságát. Ezek után 1957 decemberében az Idegenforgalmi Hivatal hivatalos levélben kérte a Magyar Természetbarát Szövetség engedélyét a Szeged Kupa megrendezésére. A levél sajnos nem maradt meg, de megvan az MTSz válaszlevele (1. kép ), amiben engedélyezték a Szeged Kupa megrendezését, és ezzel útjára indult az egyik legrégebbi, még ma is létező tájékozódási(futó) kupaverseny. A következőkben időszakokra bontva (önkényes választás) tekintsük át, mi jellemezte ezt a verseny sorozatot, a versenyek adatait (időpont, térkép, rendezők, létszámok) a nagy táblázat tartalmazza.

 Az első tíz év, a Szeged Kupák ’hőskora’, 1958-67.

 Ebben az időszakban a versenyt július vége-augusztus elejei időszakban rendezték Szeged körzetében (ide sorolandó még Kunfehértó is!). A térkép, pontosabban térképvázlat, fekete-fehér, saját készítésű volt. Sajnos nem minden év térképe került elő. A versenyeken a mai értelemben vett nevezési díj nem volt (ez egészen 1976-ig fenn állt). Természetesen a résztvevőknek kellett fizetni költségtérítést (például 1960-ban 45 Ft/fő), de ez a következőket foglalta magába: utazás Szegedről az aktuális verseny színhelyre, szállás költség, emlék jelvény, és belépő a Szegedi Szabadtéri Játékok egy előadására! Ez egy érdekes jellemzője volt a versenyeknek: 1959-1963 között a mezőny társulatilag részt vett valamelyik előadáson, 1964-65-ben lehetőségként volt felkínálva, majd 1966-67-ben ez is megszűnt (érthető is, mert a szálláshelyek nem Szegeden voltak). A versenybíróság elnöke mindig Tóth Imre volt, a bemérő bírák (pályakitűzők) személye változott, ellenőrzőbírók Budapestről jöttek. A verseny típusa 1964-ig különböző létszámú csapatverseny, utána 2x1 fős egyéni-csapatverseny. Napszak szerint az első verseny éjszakai volt, majd felnőtt férfiak 1959-63 között nappal, utána éjszaka versenyeztek, a többi kategória mindig nappal. 1965-ig három kategória volt kiírva: felnőtt férfi, ifjúsági férfi és női (ez lehetett vegyes életkorú), 1965-től megjelent az ifjúsági női kategória is, de az első évben ide csak Csongrád megyei szakosztályok nevezhettek. A verseny minden évben II. osztályú volt, 1963-ig országos hatáskörű, 1963-65 között keletmagyarországi, 1966-67-ben keletmagyarországi és budapesti szakosztályok nevezhettek. Az első évek kiírásai szerint a győztes csapatnak kötelező volt a következő évi indulás! A versenyek hírverése jó volt, számtalan beharangozó cikk jelent meg a verseny előtt a helyi sajtóban, sőt egyes években utcai plakátokon hirdették a versenyt. A nappali versenyeken jellemző volt a reggel 6 órai nullidő! Az alábbi két táblázat az első tíz év csapat illetve egyéni győzteseit sorolja fel:

 

Év

Felnőtt férfi

Női

Férfi ifjúsági

Női ifjúsági

1958

Mosonmagyaróvári Timföld SE

1959

Váci Vasutas SE

Salgótarjáni Kohász SE

Békéscsabai MÁV SC

1960

BEAC

MAFC

Budapesti Spartacus TE

1961

Szolnoki Lokomotív TE

Szolnoki Lokomotív TE

Békéscsabai Lokomotív TE

1962

Szolnoki Lokomotív TE

Salgótarjáni Kohász SE

Salgótarjáni Vasas TE

1963

Salgótarjáni Kohász SE

Miskolci Vasutas SC

Salgótarjáni Kohász SE

1964

Szolnoki MÁV SE

Hódmezővásárhelyi Frankel L Közg. tech.

Salgótarjáni BTC

1965

Szolnoki MÁV SE

Szegedi Tervező SE

Hódmezővásárhelyi Frankel L Közg. tech.

Hódmezővásárhelyi Frankel L Közg. tech.

1966

Csepel SC

Csongrádi Batsányi J Gimn.

BEAC

BEAC

1967

Váci Forte SC

Szegedi Vasutas SE

Hódmezővásárhelyi Kossuth Zs Gimn.

BEAC

 

Év

Felnőtt férfi

Felnőtt női

Férfi ifjúsági

Női ifjúsági

1964

Pándi Lajos

Szegedi Ságvári E Gimn.

Bulik Katalin

Salgótarjáni Kohász SE

Ifj. Mazura Alajos

Ózdi Kohász SE

1965

Fekete Kálmán

Szolnoki MÁV SE

Rácz Erzsébet

Szegedi Tervező SE

Pál Gyula

Hódmezővásárhelyi Frankel L Közg. tech.

Kiss Magdolna

Hódmezővásárhelyi Frankel L Közg. tech.

1966

Fülöp Ferenc

Szolnoki MÁV SE

Túri Erzsébet

Csongrádi Batsányi J Gimn.

Hegedűs András

BEAC

Bánhegyi Márta

BEAC

1967

Moór Zoltán

Váci Forte SC

Bodrogi Andrásné

Budapesti Vegyszer SE

Tóth Sándor

Szegedi Déri M Gépip. tech.

Gera Mária

Kisteleki Gimn.

 A továbbiakban bőséges képanyaggal mutatjuk be az első tíz versenyt, hiszen ez már igazán sporttörténelem.

 1958: július 4-én jelent meg az első Szeged Kupa kiírása (2. kép ). A Tisza-Maros szögben megrendezett versenyen a 4 fős csapatok, amelyek lehettek férfi, női vagy vegyes összetételűek (ezért is nincs a táblázatban megkülönböztetés), éjszaka versenyeztek 2x2 fős bontásban, a párok különböző rajthelyről indultak, és a Maros parton felállított sátortáborban volt a cél. Az ünnepélyes megnyitó Szegeden (3. kép és 4. kép , a 3. kép jobb szélén Thuróczy Lajos, az ellenőrzőbíró, mellette Tóth Imre, a versenybíróság elnöke), az eredményhirdetés az ideiglenes sátortáborban (5. kép : a győztes csapat) volt. Sajnos térképvázlat nem maradt fenn, csak az egyik bemérőbíró (ma pályakitűző) kézi vázlata (6. kép ), és a ’forgatólapok’ (az ellenőrzőpontok megnevezése) (például ’B’ részleg: 8400 m, Rajt: Tsz központ; 1/B: kocsiút; 2/I: romos kút; 3/C: tanyarom; I. állomás :bódé; 4/H: Hadár-kút; 5/L: zöld pont; 6/M: magassági pont; 7/1. időmérő: kötelező útvonal; 8/R: kút; 9/2. időmérő: tanyarom; 10/T: magassági pont; II. állomás: kunyhó; 11/3. időmérő: Simon kunyhó; 12/V: kötelező útvonal, 13/X: magassági pont; Cél: tábor). A rajtlista alapján a legidősebb induló 1907-ben született, és néhány, legalább is számomra ismerős név: Vasvári Viktor (Budapest), Aknai Béla (Szolnok), Veres Mihály (Salgótarján), Mándoki József (Szeged). Volt pontőr (7. kép ), nyomtatott eredmény (8. kép ) és értékelő újságcikk (9. kép ). És hát volt elutasított óvás is, amit az egyik csapat azért adott be, mert amikor az egyik részlege (párosa)-késve-a rajtba érkezett, a rajtbíró már nem volt ott.

 1959: a nappali verseny Mártélyon került megrendezésre, a Kiírás szerint a verseny egyik célja (korszellem!) …a természetjárók testvéri kapcsolatainak kiépítése a világbéke nemes ügyének szolgálatában… A versenyértesítő szerint a versenyzők hajnalban utaztak ki Mártélyra a 6 órás kezdésre (!) és a terep szederindás jellege miatt ajánlott volt overálban versenyezni! 11 felnőtt férfi (2x2 fős), 3 női és 6 ifjúsági férfi csapat indult. Érdekességként: a legidősebb férfi versenyző 53 éves volt. A versenyzők a versenytérképet (10. kép ) 3 részletben kapták meg. A verseny lebonyolításában majd 50 fő vett részt. Ismét volt egy óvás: az egyik ifjúsági csapat szerint: a célállomás 150 m-rel DK felé van tolódva…(az óvás sorsa nem ismert).

 1960: a sövényházai (ma Ópusztaszer) nappali versenyen 17 felnőtt férfi, 8 női és 9 ifjúsági férfi csapat indult. A Kiíráson kívül egy idegenforgalmi kiadvány is tartalmazta a meghívást a versenyre (11. kép ). A női csapatok között a Pedagógus TE Budapesti Osztályának csapatában a felnőtt I. osztályú Győry Edit és III. osztályú Bajnok Ildikó mellett a harmadik versenyzőként a rajtengedélyes Monspart Sarolta szerepelt (bár nevét a rajtlistában eléggé elírták!), akik a második helyen végeztek (12. kép : részlet Győry Edit edzésnaplójából). Néhány ismert név az indulók között az előbbieken túl: Gárdonyi Zoltán, Ribényi Imre, Radnóti Sándor (mind Budapest), Vass Zoltán (Debrecen). A felnőtt férfi A pálya és a női, valamint a felnőtt férfi B pálya és az ifjúsági férfi pálya megegyezett (mindkettő kb. 10 km volt). A versenytérképet (13. kép : A pálya) két részletben kapták a versenyzők. Sajnos ez a verseny sem múlt el óvás nélkül. A jegyzőkönyv tanulsága szerint a férfi A részlegen óvást nyújtottak be, mert 2 láda (= ellenőrzőpont) közötti távolság nem volt 300 m. Az ellenőrzőbíró szerint az óvás jogos, a láda kiemelve (?). A B részlegen óvták a 8. pont elhelyezését. Az ellenőrzőbíró szerint elvileg elfogadva, de nem fizették be az óvási díjat, ennek ellenére a pont kiemelve. Már akkor is zajlott az élet!

 1961: a nappali versenyt Kiskundorozsma-Sziksósfürdő központtal rendezték meg (Zsombó-Sziksósfürdő közötti területen), amelyen 13 felnőtt férfi, 2 férfi ifi és 4 női csapat indult, ugyanakkor 7 nevezett csapat nem jelent meg, szegedi csapat nem nevezhetett. A felnőtt férfi pálya (14. kép , rövidítések jelentése: Tnj: térképen nem jelölt, Tj: térképen jelölt, Zp: zöld pont) 12,9 km (érdekes, hogy a 6-7 átmenet logikus útvonala a célon keresztül vezetett), a másik két kategória pályája 9,7 km volt.

 1962: a versenyen kizárólag keletmagyarországi megyék szakosztályainak versenyzői indulhattak, a szegediek indulása ismét kizárt volt. A versenyről térkép nem maradt, az erdészeti engedély és egyéb lebonyolítási tervek alapján a nappali verseny Sándorfalva-Dóc-Tisza-part területen zajlott, a cél a Tisza jobb partján volt, ahonnan valamilyen vízijárművel átkeltek a versenyzők a mártélyi üdülőterületre, itt volt az eredményhirdetés, és innen utaztak haza a versenyzők (15. kép : általános utasítás, mai szóval tájékoztató). A versenyen 22 felnőtt férfi, 5 férfi ifjúsági és 11 női csapat indult, pályák: 12,4 km/9 ep. és 10 km/8 ep. Lehettek bizonyos rendezési problémák, mert óvtak pontelhelyezést, a felvezetés csúszás miatt, a célállomás működését, stb.

 1963: a legkevesebb adat erről a versenyről maradt meg. A nappali csapatversenyre 15 felnőtt férfi, 11 női és 7 ifjúsági férfi csapat nevezett, de a tényleges létszám eredményértesítő hiányában nem pontosítható. Szerencsére az 1-3. helyezett csapatok nevei újságcikkből ismert. A versenyt Maroslele és a tápéi kompátkelő közötti mély és bozótos marosártéri területen rendezték meg, a versenypályák 13,9 illetve 9,7 km hosszúak voltak 8-8 ellenőrzőponttal.

 1964: a verseny átalakult 2x1 fős egyéni-csapatversennyé és a felnőtt férfiak ismét éjjel versenyeztek. 21 keletmagyarországi, köztük 7 Csongrád megyei szakosztály nevezte versenyzőit. Felnőtt férfi kategóriában (9,9 km/8 ep.) 38-an, a női kategóriában (9,4 km/6 ep.) 21-en, a férfi ifjúsági kategóriában (9,4 km/6 ep.) 19-en indultak (4. helyen Boros Zoltán (Egri Spartacus SK) végzett 96,65 perccel). A versenyt Csengele körzetében rendezték 1:50000 méretarányú fotózott térképen (16. kép : bal oldalon a felnőtt férfi, jobb oldalon a felnőtt női és férfi ifjúsági pálya), a versenyzők most először nem Szegeden aludtak. Viszonylag magas volt (~ 20) a nevezett, de nem indult versenyzők létszáma, és néhány versenyzőt a versenybíróság sportorvosi és sportigazolvány hiánya miatt nem engedett rajthoz állni. Voltak megyei indulók (pl. Sörös Béla, Jenovai Erzsébet, Baranyai Antal), és először voltak megyei győztesek.

 1965: megjelent a női ifjúsági kategória (indult pl. Jenovai Klára), egyelőre csak Csongrád megyei szakosztályok számára. Tovább emelkedett a versenyzői létszám, 18 szakosztály majd 100 versenyzője indult (az ifjúsági férfiak között ott találjuk Baranyai Antal és Blum László nevét). A versenyt Ruzsa melletti erdőségben rendezték (17. kép : felnőtt női pálya, 18. kép : a győztes felnőtt női csapat (Sz. Tervező SE, balról Rácz Erzsébet, egyben egyéni győztes, jobbról Jenovai Erzsébet, egyéni második). A versenyértesítő szerint a rajtsorrendet csak a rajt előtt egy órával közölték. A versenytérképek a pályákkal csak a verseny előtti szerdán készültek el, így az ellenőrzőbíró csak a verseny előtti napon tudott érdemi(?) munkát végezni.

 1966: a verseny színhelye Kunfehértó. A Kiírás (19. kép ) szerint a versenyre kelet- és közép-magyarországi szakosztályok nevezhettek Sajnos részletes eredmény nem maradt fenn, csak a győztesek nevét ismerjük, és egy összesítés szerint 130 fő indult a versenyen. Pályaadatok a versenyértesítő alapján: felnőtt férfi (éjszakai): 11,4 km/10 ep., felnőtt női: 11 km/11 ep., férfi ifjúsági: 11,8 km/ 11 ep., női ifjúsági: 7,6 km/ 9 ep. A férfi ifjúsági kategóriában Hegedűs András (BEAC) nyert 112,18 perccel. Viszont megmaradt mind a 4 kategória térképe (20. kép : felnőtt férfi pálya, a 4. ellenőrzőpont a jól ismert Zsivány-domb). A felnőtt férfiak nullideje 20,50-kor volt (indítási időköz 1 perc), a ’nappali’ kategóriák 5,40-kor kezdtek (2 perces időköz). Érdekesség még, hogy a 3 nappali kategória három különböző helyről indult.

 1967: a X. Szeged Kupa visszatért Mártélyra. 30 szakosztály 101 versenyzője indult, ami ebben az időben, II. osztályú verseny lévén, elég szép szám volt. A Kiírás szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel(!) elsősorban minősített (II. ill. III. osztályú) versenyzők nevezését fogadja a versenybíróság (I. osztályú versenyző nem indulhatott), és mivel az előző években sok volt a nevező, de távol maradó versenyző, a rajtlista a verseny reggelére készült el. A beharangozó újságcikk szerint a terep finnországira emlékeztet (!, igaz, mocsár mindkét tereptípuson lehet). És versenyzői vélemény is volt a szaklapban! (21. kép ). Ezekben az években még utcai plakátokat is nyomtattak versenybeharangozóként (22. kép ). A felnőtt férfiak (52 fő, éjszaka) két percenként, a többi kategória (nappali) 10 percenként indult. Pályaadatok: felnőtt férfi (éjszakai): 10 km/9 ep. (győztes idő 157,2 perc), felnőtt női: 10 km/8 ep., férfi ifjúsági: 10 km/9 ep. (győztes idő 120,5 perc), női ifjúsági: 7,8 km/9 ep. A női ifjúsági kategóriában egy versenyző sem volt hibapont nélküli (a győztes ideje 210,15 perc/1 hp.), a felnőtt nőiben is csak a győztes érintett minden ellenőrzőpontot (ideje 148,8 perc) (23. kép : összpontos térkép)! Ha megnézzük az eredmény listát, néhány ma is aktív versenyzővel találkozunk, például Gombkötő Péter, Bán Sándor, Csorja Ida, Rostás Irén, Gömöri Éva, Vincze István (elnézést, ha valaki kimaradt).

 Az átmenet évei, 1968-1975.

 Az előző időszak végének versenyei létszámát tekintve felfelé ívelő tendenciát mutattak, ezért furcsa volt az a levél, amelyet 1967 őszén a megyei Természetbarát Szövetség az MTSz Versenybizottságának írt. Idézem:…„Csongrádi Kupa névvel új vándordíjat alapít az MTS Csongrád megyei Tanácsa, ugyanakkor egyidejűleg megszűnik a Szeged Kupa (a vándordíjakat bevonjuk). A Csongrádi Kupa vándordíjas versenyünket a továbbiakban minden évben az augusztus 20-át követő vasárnap kívánjuk megrendezni…II.osztályú, országos, ifjúsági, 2x1 fős egyéni-csapatversenyként IF és IN kategóriában”….idézet vége. Ez a döntés mai szemmel érthetetlen, hiszen még ma sem lenne sikeres egy, csak ifjúsági kategóriának kiírt kupaverseny. Egy későbbi (1970) összefoglaló szerint ezt az egyre inkább zsúfolt felnőtt versenynaptár miatt lépték meg, valamint a főtámogató –KISZ- határozott kérése volt az ifjúsági sport erősítése. Akkor azt gondolták a szervezők, hogy ez majd országosan példamutató lesz. Ugyanakkor még sem tűnt el teljesen a Szeged Kupa, hiszen többször a Csongrádi Kupával párhuzamosan III. osztályú kategóriákat írtak ki, amelyek a Szeged Kupáért versenyeztek. Mindenesetre ez a konstrukció nem vált be, noha a verseny nevezési díj mentes volt, de a két verseny egyesített létszáma ifjúsági és serdülő kategóriákban nem érte el a 100 főt. Valószínűleg ez késztette a rendezőket arra, hogy 1971-től a két kupaversenyt szétválasszák időben, sőt a Szeged elnevezés is szünetelt 3 évig, átadva a jogot a III. o.-ú Tisza Kupának, amely ugyancsak a fiatalok számára volt kitervelve, de ez sem vált be, mint a létszámadatok mutatják. Pedig még az Alföldről is kimozdultak, de a budapesti helyszín sem hozott létszám áttörést.

 1968: Gyula volt a versenyközpont, a verseny a Doboz melletti Szanazugba került megrendezésre (24. kép : összpontos), a Szeged Kupa három III. osztályú ifjúsági kategóriájában összesen 26 fő indult (de a párhuzamos Csongrád Kupa két II. osztályú ifjúsági kategóriájában is csak 32 fő állt rajthoz).

 1969: Jánoshalma térségében (Kéles-puszta) került megrendezésre a két ifjúsági kupaverseny, igen alacsony létszámmal (Csongrádi: 25 fő, Szeged: 34 fő). Csak egyetlen nem Csongrád megyei szakosztály vett részt. A tájékoztató szerint a térkép 21x15 cm, fotózott fekete-fehér, a verseny előtt helyesbített, előre berajzolt, stencilezett pontmegnevezéssel (25. kép : nagy valószínűséggel a versenytérkép).

 1970: a sportág önállóvá válása változást hozott a Szeged Kupa történetében: színes térképen került megrendezésre (26. kép , sajnos pálya nem maradt meg) Hetényegyháza körzetében, vadvédelmi területen! Sajnos a Szeged Kupa keretében egyetlen kategóriát (serdülő fiú) tudtak megrendezni 11 fővel, pedig a Kiírás szerint gyermek, újonc kategóriákat is kiírtak mindkét nem számára (de legalább a Csongrádi Kupa két kategóriájában 66 fő indult).

 1974: ismét Szeged Kupa néven, a Csongrádi Kupával párban (27. kép ). A verseny országos kiírású volt, de csak megyei szakosztályok indultak rajta Mártélyon (28. kép ) októberben, a serdülő kategóriák versenyeztek a Szeged Kupáért.

 1975: a Szeged Kupa a Szegedi Kinizsi SK 50 éves jubileuma alkalmából került kiírásra, C fokozatban, ifjúsági és serdülő kategóriákban. Területi jellege ellenére csak megyei szakosztályok indultak a Doboz melletti Holt-Körös terepen (29. kép ).

 A stabilitás évei, 1976-1989.

 1976-től újra önálló verseny lett a Szeged Kupa teljes kategória kínálattal. Most már nevezési díj is volt, ami ebben az időszakban 10-20 Ft/fő között változott. A verseny általában területi, vagy megyei B vagy C fokozatú, döntően egyéni (néha egyéni-csapat). A versenyek létszáma kezdett emelkedni, 1979-ben megközelítette a 240 főt. Ugyancsak jellemzője volt ennek az időszaknak, hogy nem volt stabil időpontja a versenynek, hol tavasszal, hol nyáron, hol ősszel került megrendezésre. Néhány adat ezekből az évekből.

 1976: utoljára a Szeged Kupa kimozdult az Alföldről, az országos versenyt Zebegény körzetében rendezték meg (30. kép : összpontos). Nyílván az volt a cél, hogy Bpest közelsége majd létszámnövekedéshez vezet. Létszámnövekedés valóban volt az előző évekhez képest, de csak egy nem megyei szakosztály nevezett! Először szerepelt a Szeged Kupán 13-as kategória, és a kupát az összesített pontverseny alapján a HVSE nyerte.

 1977: a versenyt eredetileg májusban Nagykovácsi térségében kívánták megrendezni, de a Kiírás hamarabb megjelent, mint a vadásztársaság engedélye, így ősszel Mártély lett az országos jellegű verseny színhelye, amelyen a felnőtt kategóriákban mintegy 10 budapesti versenyző is indult.

 1978: az első nagylétszámú (182 fő) Szeged Kupa, noha csak C fokozatú volt. Felhívnám a figyelmet a tájékoztatóban (31. kép ) szereplő adatra: gyalogmenet versenyközpont-rajt 3,4 km! Békés megyei versenyzők is indultak.

 1979: a kora tavaszi versennyel a szegedi nagyárvíz 100. évfordulójára emlékeztünk. Ez volt a legnagyobb létszámú (238 fő) Szeged Kupa (a későbbi országos rendezvényeket leszámítva), a serdülő kategóriákban 47 illetve 43 versenyző indult.

 1980: az országos hatáskörrel kiírt versenyen, a jó terepnek hála (Kisasszony-erdő) pécsi, paksi, kecskeméti, budapesti versenyzők is indultak. Kiírásra kerültek a 12D kategóriák is. A versenyközpont (Kunszállás) és a cél között különjárati autóbusz közlekedett.

 1981: a Kiírás szerint országos C fokozatú (!) verseny, Ördöngösön (32. kép : összpontos), persze csak megyei versenyzők indultak. A 10 Ft/fő nevezési díj mellett a névcseréért, kartonátírásért 10 Ft/fő külön eljárási díjat kellett fizetni.

 1982: a Kiírás szerint a jubileumi 25. Szeged Kupa. A Szikrán (33. kép : összpontos) megrendezett versenyen az F21B pályát (15 km/22 ep.) 107 perccel nyerték.

 1983: megjelent a nyílt kategória, egyelőre csak gyerekeknek.

 1984: az első, 1:15000-es méretarányú felújított térképen rendezett Szeged Kupa, a zöld Hajdován (Maros ártér, 34. kép : összpontos), az első Szeged Kupa terepén.

 1986: az első Szeged Kupa, ahol a pontmegnevezés szimbóllal történt (egyelőre még csak a B fokozatú kategóriákban). A versenyen kalocsai versenyzők is indultak. A verseny szervezéssel valami probléma lehetett, mert a versenybíróság jelentése szerint vita volt a vadgazdákkal, és ugyanakkor rádióiránymérő és úttörő honvédelmi verseny is volt a terepen.

 Szeged Kupák az SzVSE rendezésében, 1990-2002.

 A megyei Szövetség 1990-ben megbízta a Szeged Kupa rendezéssel a Szegedi Vasutas Sportegyesületet. Az ebben az időszakban rendezett Szeged Kupa versenyeket 3 csoportba oszthatjuk:

 1. hagyományos területi vagy megyei, B fokozatú egyéni versenyek 100 fő körüli létszámokkal, technikás terepeken, fokozatosan beépülnek a szenior kategóriák is.

 2. országos bajnokságokhoz kapcsolódó kísérő versenyek (Szeged-Szeviép Kupák), országos rangsorolók, 200-400 fővel (3 alkalommal);

 3. országos rangsoroló versenyek nemzetközi mezőnnyel, 800-1000 fővel (2 alkalommal, 1994-ben 3 naposként).

 A két utóbbi csoporttal nem foglalkozom, hiszen azok minden alkalommal új térképen, az adott legfejlettebb technikával rendezve öregbítették a Szeged Kupa hírnevét. Néhány emlék az 1. csoportba tartozó versenyekről.

 1991-ben a Szeged Kupa egyben a megyei rövidtávú (mai értelemben középtávú) bajnokság volt (35. kép : összpontos), a cél mellé büfé működött. A szimbólt program (Condes) nyomtatta.

 1993-ban F,N 9-10C kategóriák kerültek kiírásra (36. kép : összpontos).

 1997-ben az ásotthalmi Országos Éjszakai Bajnokság utáni napra kiírt B fokozatú versenyen Veszprém, Bács megyei és budapesti versenyzők indultak a hazaiak mellett, F,N 35-45 kategóriák is kiírásra kerültek.

 A 2001-es versenyen megjelent az F,N 21Br kategória. Egyébként a létszám csökkenés (az előző időszakhoz viszonyítva) összefüggött azzal, hogy ebben a periódusban kezdett az aktív versenyzői létszám is csökkenni a megyében.

 2002-ben az a furcsa helyzet fordult elő, hogy a kelebiai Országos Éjszakai Bajnokság utáni napra a SzVSE kiírt egy országos rangsoroló versenyt (a kiírás még megtalálható az MTFSz régi honlapján), de érdeklődés hiányában a versenyt nem rendezték meg, helyette ősszel került megrendezésre területi versenyként a megyei Szövetség gondozásában.

 Szeged Kupák 2003-tól.

 Az időszak első éveiben nem túl nagy létszámú (100 fő alatt) területi versenyként került megrendezésre a kupaverseny általában májusban, de 2005-ben nem került megrendezésre és 2007-08-ban nem volt minősítő! Az utóbbi években újra életre kelt, és bízunk benne, nem merül a feledés homályába, és regionális versenyként is megállja helyét.

 2003: egy új térképen kerül megrendezésre, Gyula mellett (37. kép : N21Br pálya), a nevezési díj már 250 Ft.

 2004: a verseny igen alacsony létszámmal, középtávú versenyként, új térképen (Sándorfalva-Homoki-erdő) került megrendezésre

 2006: az első regionális rangsoroló Szeged Kupa, 500 Ft nevezési díjjal.

 2008: egykori, ma már nem aktív versenyzőinknek un. Nosztalgia pályát (38. kép ) tűztünk ki, hátha vissza lehet csalogatni őket.

 2009: először használtunk SI rendszert a regionális rangsoroló Szeged Kupán, a pályákat (39. kép : F21B pálya) még kézzel rajzoltuk (volt kinyomtatott nyomdai térkép), de a pályatervezéshez, szimból nyomtatáshoz már ocad programot használtunk, és a nevezési díj is 800 Ft lett. Egyedi oklevelek készültek (40. kép ), a szép idő sok nosztalgiázót is (41. kép ) kicsalt a két fajta nyílt pályára.

 2010: új térképen, SI rendszerrel megrendezve, a térkép és pálya digitálisan nyomtatva (42. kép ).

 

 Tekintve a Szeged Kupa korai megszületését, felmerülhet a kérdés, miért nem fejlődött egy stabil, országos kupaversennyé, sok más, hasonló korú kupaversenyhez hasonlóan. Véleményem szerint ez az alábbi okokra vezethető vissza:

1. nem tett jót az 1967-es ’lefokozás’, pont a felfelé ívelő szakaszban;

2. az 1960-as évek végén már kívánalom volt egy országos kupaversennyel kapcsolatosan, hogy színes térképen rendezzék! Már pedig ez Szeged környékén nem volt (az első megyei színes térkép 1973-ban jelent meg), utazni vele a hegyekbe pedig szponzorációs problémákat vethetett fel (Szeged Kupa például a Vértesben? De miért ott, kérdezhette (volna) a Sporthivatal);

3. nem volt egy közel állandó rendezői stáb, akik valamiféle profilt adtak volna a versenysorozatnak;

4. valószínűleg a megyei Szövetségnek sem hiányzott egy sokkal ’macerásabb’ nagy-verseny megrendezése.

 A dokumentumokból látható, hogy a Szeged Kupát 2011-ig 50 alkalommal rendezték meg. Végül azon versenybírók névsora, akik a kiírások szerint a legtöbbször fáradoztak (elnök, pályakitűző, ellenőrzőbíró), hogy sikeres legyen a verseny: Dr. Tóth Imre (17), Bódy László (12), Szokol Lajos (7), Arnold Gyula és Vass Zoltán(6-6), Dr. Sindely Pál, Novai György, Gera Tibor, Zádori Adrián és Molnár László (Bpest) (5-5).

 

A Szeged Kupák adatai

 

 

 

Dátum

Helyszín

Térkép

Rendező

Versenybíróság

Versenyadatok

Verseny típus

Létszámadatok

1958. aug. 2.

Maroslele

Vetyehát-Nagyhajlás

fekete-fehér ?

CsTSz

e: Tóth Imre

pk: Kocsis Sándor

Máriássy Béla

eb: Thuróczy Lajos

II. osztályú, országos, kétútvonalas, megadott menetidős

éjszakai, csapatverseny,

2x2 fős

15 csapat

1 kategória

1959. aug. 2.

Mártély

Ányási-sziget

1:33000

fekete-fehér

fotózott

CsTSz

e: Tóth Imre

pk: Harsányi Ernő

Király Dezső

Sigmond György

Kiss Sándor

eb: Szász Károly

Thuróczy Lajos

II. osztályú, országos, nappali, megadott menetidős csapatverseny,

FF: 2x2 fős

FN, IF: 1x3 fős

21 csapat

3 kategória

1960. aug. 7.

Sövényháza

Pusztaszeri-erdő

1:50000

fekete-fehér

fotózott

CsTSz

e: Tóth Imre

pk: Annus István

Bozsó Tibor

Görgényi Ernő

ifj. Szabadi Imre

eb: Hosszú Aurél

Bischitz József

II. osztályú országos, nappali, megadott menetidős csapatverseny,

FF: 2x2 fős

FN, IF: 1x3 fős

34 csapat

3 kategória

1961. aug. 6.

Kiskundorozsma-Sziksósfürdő

Zsombó-Sziksósfürdő

1:50000

fekete-fehér

CsTSz

e: Tóth Imre

pk: Rózsa Gábor

Sigmond György

eb: Molnár László

Sütő N. Attila

II. osztályú, területi, nappali,1x3 fős csapatverseny

FF: pontérintős FN. IF: megadott menetidős

20 csapat

3 kategória

1962. aug. 12.

Sándorfalva-Dóc

Dóc-Sándorfalva között

fekete-fehér

CsTSz

e: Tóth Imre

pk: Frányó Ferenc

Hajdú András

eb: Molnár László

Sütő Nagy Attila

II. osztályú, területi, nappali, 1x3 fős csapatverseny

FF: pontérintős FN. IF: megadott menetidős

38 csapat

3 kategória

1963. aug. 11.

Maroslele-Tápé

Tisza-Maros szög

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Lukátsy Éva

Németh Júlia

Molnár Béla

Hajdú András

eb: Molnár László

Pethő János

II. osztályú, területi, nappali,

FF, FN. IF: 1x3 fős, pontérintős csapatverseny

28 csapat

3 kategória

1964. aug. 1-2.

Csengele

Csengele

1.50000

fekete-fehér

fotózott

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Frányó Ferenc

Rózsa Gábor

Molnár Béla

Benedek Jenő

eb: Molnár László

II. osztályú, területi,

egyéni-csapatverseny,

FF: 2x1 fős éjszakai

FN, IF: 2x1 fős nappali

78 fő

3 kategória

1965. júl. 31-aug. 1.

Ruzsa

Ruzsa

1:25000

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Frányó Ferenc

Paszt György

Molnár Mihály

Benedek Jenő

Rózsa Gábor

eb: Fata Miklós

II. osztályú, területi,

egyéni-csapatverseny,

FF: 2x1 fős éjszakai

FN, IF, IN: 2x1 fős nappali

91 fő

4 kategória

1966. júl. 30-31.

Kunfehértó

Kunfehértói erdő 1:25000

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Hajdú András

Molnár Mihály

Dr.Praefort László

eb: Molnár László

Szőnyi László

II. osztályú, területi

egyéni-csapatverseny,

FF: 2x1 fős éjszakai

FN, IF, IN: 2x1 fős nappali

130 fő

4 kategória

1967. júl. 29-30.

Mártély

TSz központ-Kutyafenék-Mártély üdülőtelep

1:25000

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Molnár Mihály,

Frányó Ferenc

eb: Molnár László

II. osztályú, területi,

egyéni-csapatverseny,

FF: 2x1 fős éjszakai

FN, IF, IN: 2x1 fős nappali

101 fő

4 kategória

1968. aug. 25. (együtt a Csongrádi Kupával)

Doboz

Szanazug

1:25000

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Benedek Jenő

Mendei Árpád

eb: Molnár László

III. osztályú, területi, nappali, ifjúsági és serdülő, 2x1 fős egyéni-csapatverseny

26 fő

3 kategória

1969. aug. 31. (együtt a Csongrádi Kupával)

Jánoshalma

Kéles-puszta

fekete-fehér

CsTSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Hajdú Kálmán

Medne Gunta

Mendei Árpád

eb: Molnár László

III. osztályú, területi, nappali, ifjúsági és serdülő, 2x1 fős egyéni-csapatverseny

32 fő

3 kategória

1970. aug. 30.

(együtt a Csongrádi Kupával)

Hetényegyháza

Alföld 5

1:25000

CsTFSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Körmendi Ilona

Kiss Tibor

eb: Benedek Jenő

III. osztályú, területi, nappali, ifjúsági, 2x1 fős egyéni-csapatverseny

11 fő

1 kategória

1971. szept. 26.

(Tisza Kupa néven)

Szeged

Újszeged

1:25000

fekete-fehér

CsTFSz

e: Dunás V. Imre

pk: Balogh Ferenc

Gombos István

eb: Kiss Tibor

III. osztályú, területi, nappali, ifjúsági, egyéni

77 fő

4 kategória

1972. nov. 19.

(Tisza Kupa néven)

Budapest

Hüvösvölgy

CsTFSz

e: Kotogány Ilona

pk: Pásztor Imre

Bódy László

eb: Jenovai Erzsébet

III. osztályú, területi, nappali, ifjúsági, 2x1 fős egyéni-csapatversen

32 fő

3 kategória

1973. jún. 3.

(Tisza Kupa néven)

Budapest

Jánoshegy

CsTFSz

e: Molnár Mihály

pk: Bódy László

eb: Benedek Jenő

C fokozatú, területi, nappali, ifjúsági, 3x1 fős egyéni-csapatversen

43 fő

4 kategória

1974. okt. 20.

(együtt a Csongrád Kupával)

Mártély

Ányási-sziget

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Arnold Gyula

Szűcs Tamás

eb: Kalmár János

C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós, ifjúsági,

2x1 fős egyéni-csapatv.

normáltávú

62 fő

6 kategória

1975. ápr. 13.

(50 éves a Szegedi Kinizsi SK alkalmából)

Doboz

Holt-Kőrös

1:20000

CsTFSz

e: Paszt György

pk: Dr. Tóth Imre

eb: Dunás V. Imre

C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós, 3x1 fős egyéni-csapatverseny

normáltávú

47 fő

4 kategória

1976. máj. 16.

Zebegény

Törökmező

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Jenovai Kára

Arnold Gyula

Szűcs Tamás

eb: Kotogány Ilona

B, C fokozatú, országos, nappali,

egyfordulós,

3x1 fős egyéni-csapatv.

normáltávú

102 fő

12 kategória

1977. okt. 9.

Mártély

Ányási-sziget

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Arnold Gyula

Novai György

eb: Jenovai Klára

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós

2x1 fős egyéni-csapatv.

normáltávú

128 fő

10 kategória

1978. márc. 19.

Doboz

Holt-Körös

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Kunfalvi Csaba

Novai György

eb: Jenovai Klára

C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós, egyéni, normáltávú

193 fő

8 kategória

1979. márc. 15.

(a Tiszai nagy árvíz 100. évfordulója alkalmából)

Öttömös

Darvas-erdő

1:20000

CsTFSz

Szegedi Vízügyi SE

e: Dr. Tóth Imre

pk: Ernhöffer Ferenc

Kalmár János

Kunfalvi Csaba

Szűcs Pál

eb: Dr. Sindely Pál

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós, egyéni, normáltávú

237 fő

10 kategória

1980. márc. 23.

Fülöpjakab

Kisasszony-erdő

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Dr. Felföldi Károly

eb: Vékony Andor

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós, egyéni, normáltávú

166 fő

10 kategória

1981. máj. 10.

Derekegyháza

Ördöngös

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Novai György

Pásztor Imre

Rácz Miklós

eb: Dr. Sindely Pál

C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós, egyéni, normáltávú

154 fő

10 kategória

1982. máj. 23.

Lakitelek

Szikra

1:20000

CsTFSz

e: Novai György

pk: Csamangó Ferenc

Szoboszlai Zsolt

eb: Dr. Praefort László

B, C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós, egyéni, normáltávú

135 fő

12 kategória

1983. máj. 14.

Sándorfalva

Sándorfalva

1:20000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Csamangó Ferenc

eb: Gádzserné

Kotogány Ilona

C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

151 fő

9 kategória

1984. jun. 10.

Maroslele

Hajdova

1:15000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Arnold Gyula

Szarvas Judit

eb: Kiss Ernő

C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

105 fő

9 kategória

1985. szept. 29.

Ópusztaszer

Ópusztaszer

1:15000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Arnold Gyula

Szarvas Judit

Skultéti Zoltán

eb: Kunfalvi Csaba

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

93 fő

9 kategória

1986. máj. 17.

Ásotthalom

Ásotthalom

1:15000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Arnold Gyula

Szarvas Judit

Blum László

eb: Gádzserné

Kotogány Ilona

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

153 fő

16 kategória

1987. jun. 6.

Ásotthalom

Ásotthalom

1:15000

CsTFSz

e: Szűcs Pál

pk: Lippai Zoltán

Gudlin Péter

eb: Marton Sándor

C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

117 fő

10 kategória

1988

Nem rendezték meg

1989

Nem rendezték meg

1990. aug. 19.

(a Délalföldi Tájfutó Napok 2. napja)

Kunfehértó

Terézhalom

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Hajagos Henrik

eb: Vass Zoltán

A, B, C fokozatú, országos, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

975 fő

30 kategória

1991. szept. 28.

(egyben a megyei középtávú bajnokság)

Ásotthalom

Gárgyán-erdő

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Vass Zoltán

pk: Szokol Lajos

Szokol Éva

Felföldi Hajnalka

eb: Riesing József

B, C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós, egyéni, középtávú

145 fő

12 kategória

1992. jun. 26-28.

(Szegedi Tájfutó Napok néven)

Pirtó

Pirtó

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Vass Zoltán

Szokol Lajos

Gera Tibor

eb: Sőtér János

A, B, C fokozatú, országos, nappali, háromfordulós,

egyéni, normáltávú

~800 fő/nap

32 kategória

1993. okt. 10.

Pirtó

Pirtó

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Zádori Adrián

Novai György ifj.

eb: Vass Zoltán

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

113 fő

15 kategória

1994. okt. 8.

Pirtó

Pirtó

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Vass Zoltán

pk: Vass Zoltán

eb: Riesing József

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

93 fő

11 kategória

1995. szept. 2.

Pirtó

Pirtói-szőlők

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Gera Tibor

pk: Gera Tibor

Szencz Attila

eb: Gion János

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

90 fő

12 kategória

1996. okt. 19.

Pirtó

Pirtói-szőlők

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Gera Tibor

pk: Szűcs Gábor

eb: Gion János

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

102 fő

17 kategória

1997. jun. 27.

Ásotthalom

Gárgyán-erdő

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Gera Tibor

pk: Zádori Adrián

eb: Hajagos Henrik

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

113 fő

12 kategória

1998. okt. 18.

Zsana

Zsana (Eresztőpuszta)

1:10000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Zádori Adrián

eb: Pásztor Imre

A, B, C fokozatú, országos, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

320 fő

25 kategória

1999. szept. 26.

(Szeged-Szeviép Kupa)

Zsana

Zsana

(Göbölösjárás)

1:10000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Zádori Adrián

eb: Riesing József

A, B, C fokozatú, országos, nappali, egyfordulós,

egyéni, középtávú

397 fő

20 kategória

2000. ápr. 2.

(Szeged-Szeviép Kupa)

Pirtó

Pirtó

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Szokol Lajos

pk: Zádori Adrián

eb: Kiss Zoltán

E, B, C fokozatú, országos, nappali, egyfordulós,

egyéni, rövidtávú

222 fő

22 kategória

2001. szept. 1.

Pirtó

Pirtó

1:15000

Szegedi Vasutas SE

e: Gera Tibor

pk: Nagy Róbert

eb: Forrai Csaba

B, C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

?

2002. szept. 29.

Ópusztaszer

Ópusztaszer

1:15000

CsTFSz

?

B, C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

?fő

12 kategória

2003. máj. 11.

Gyula

Városerdő-Sitka

1:15000

CsTFSz

e: Bódy László

pk: Gion János

Németh Sándor

eb: Balázs Zsolt

B, C fokozatú, megyei, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

67 fő

12 kategória

2004. máj. 22.

Sándorfalva

Homoki-erdő

1:10000

CsTFSz

e: Dr. Tóth Imre

pk: Kapitány András

eb: Bódy László

B, C fokozatú, területi, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú

43 fő

5 kategória

2005

Nem rendezték meg

2006. máj. 13.

Ruzsa

Kállay-erdő

1:10000

Szegedi Rendőr TE

e. Blum László id.

pk: Blum László ifj.

eb: Rostás Irén

B, C fokozatú, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú, regionális rangsoroló

79 fő

16 kategória

2007. máj. 6.

Sándorfalva

Homoki-erdő

1:10000

CsTFSz

e: Dr. Felföldi Károly

pk: Dr. Felföldi Károly

eb: Dr. Sindely Pál

C fokozatú, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú,

nem minősítő

47 fő

6 kategória

2008. máj. 1.

Ruzsa

Kállay-erdő

1:10000

CsTFSz

e: Dr. Felföldi Károly

pk: Vass Zoltán

eb: Dr. Sindely Pál

C fokozatú, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú,

nem minősítő

68 fő

11 kategória

2009. okt. 4.

Kelebia

Kolbászsor

1:15000

Szegedi Bokorugró TSE

e: Blum László id.

pk: Dr. Felföldi Károly

eb: Dr. Sindely Pál

B, C fokozatú, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú, regionális rangsoroló

150 fő

24 kategória

2010. szept.

Csengele

Kisteleki-erdő

(Erdészház)

1:10000

Szegedi Bokorugró TSE

e: Blum László id.

pk: Blum László id.

Gyurcsik Péter

eb: Blum László ifj.

B, C fokozatú, nappali, egyfordulós,

egyéni, normáltávú, regionális rangsoroló

118 fő

19 kategória

 

 

logo1